Burse de scolarizare la Gradinita Miruna

 

Afla de aici cum te poti implica si tu!

Ideea de la care am pornit

In zilele noastre, un copil care intra pe bancile scolii nu are sanse prea multe sa se adapteze cu succes activitatii scolare daca nu a urmat in prealabil macar un an de gradinita (asadar, cel putin grupa pregatitoare).

Cu atat mai mult copiii din mediile dezavantajate care cresc intr-un anturaj familial si microsocial cu multiple lacune educative, care nu le furnizeaza oportunitati de dezvoltare pe planul achizitiilor specifice de ordin practic necesare la aceasta varsta (abilitatile manuale care faciliteaza invatarea scrisului), planul formarii deprinderilor si disciplinei de invatare, precum si pe planul relationarii in grupul de copii, cat si cu adultii, altii decat cei din mediul familial. Din pacate, multi dintre copiii din astfel de medii nu au acces la o pregatire prescolara in cadrul unei gradinite din cauza lipsei posibilitatilor materiale ale parintilor sau eventual, din cauza neconstientizarii importantei acestei activitati, a lipsei de educatie sau a comoditatii acestora.

Pornind de la aceste consideratii, rezultate dintr-o experienta indelungata de lucru in mediile sociale sarace, a aparut ideea infiintarii unei gradinite cu caracter social, in care dorim sa realizam un mediu favorabil dezvoltarii armonioase a copiilor de varsta prescolara, in ciuda precaritatii materiale in care traiesc.

In cadrul Asociatiei Miruna, copilul de conditie modesta este acceptat in functie de propriile nevoi, este incurajat sa descopere valorile vietii si lumea inconjuratoare, este respectat si sprijinit pentru a se putea dezvolta in ritmul lui propriu.

Scopul proiectului “Burse de scolarizare in gradinita Miruna” este sustinerea familiilor defavorizate prin acordarea unui ajutor in ceea ce priveste integrarea prescolara a copiilor din aceste familii in vederea prevenirii abandonului timpuriu al scolii prin incapacitatea de adaptare la cerintele acesteia.

Obiectivele proiectului sunt:
-Asigurarea de programe educationale, in conformitate cu programa Ministerului Educatiei, pentru 15-20 copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani
-Sprijinirea familiilor acestor copii, pe alte paliere decat scolarizarea, astfel incat sa-si amelioreze conditiile de existenta;
-Implicarea altor factori (autoritati, firme private, cetateni, alte ONG-uri) in sprijinirea acestui tip de gradinita, accesibila copiilor si familiilor in dificultate socio-economica

In functie de resursele pe care le avem, ne propunem in fiecare an sa sustinem cheltuielile de gradinita prin acordarea de burse sociale pentru un numar de 15-20 copii din familii aflate in in dificultate. Acordarea de burse se face prin selectia copiilor si familiilor pe baza unor criterii si in urma realizarii anchetei sociale care pune in evidenta informatii despre situatia si problemele familiei, dar si asteptarile acesteia in legatura cu educatia copilului. Bursele pot acoperi intre 75-100% din cheltuielile de scolarizare ale copilului in cadrul Gradinitei Miruna.

Ce putem face pentru educatia lor?

Copiii de varsta prescolara din familiile sarace pornesc la drum cu un vocabular sarac, neadecvat nivelului normal de achizitii de la aceasta varsta, pentru ca vocabularul parintilor lor este sarac, iar nivelul de instructie scazut. Abilitatile lor practice lasa mult de dorit, iar manualitatea, atat de necesara la inceputul scolaritatii, este insuficient dezvoltata. Comportamentul social sufera din cauza sferei restranse de viata si a modelelor neadecvate pe care le au in anturajul strazii. Motivatia, vointa si disciplina de a invata lucruri noi le sunt adormite…. si risca sa nu mai fie trezite niciodata, datorita unui inceput de drum gresit.

Consideram ca cea mai importanta achizitie pentru un copil care parcurge un traseu de invatamant prescolar inainte de intrarea la scoala este sadirea motivatiei si curiozitatii de a invata lucruri noi si a disciplinei de a se integra intr-un program: acestea sunt cele doua dimensiuni care vor da un sens vietii copilului si adultului de mai tarziu si-l vor mentine pe linia dezvoltarii educationale indiferent de precaritatea conditiilor in care traieste.

Oferta noastra

Asociatia Miruna, cu sprijinul Gradinitei Miruna, isi propune sa desfasoare activitati instructiv-educative si de socializare in vederea cresterii sanselor copiilor din medii dezavantajate de a-si dezvolta potentialul fizic, intelectual si psiho-social si de a se putea adapta ulterior cu succes la cerintele scolare.

Dorim sa stimulam dezvoltarea vocationala si sociala a copiilor prin realizarea de activitati optionale si extracurriculare care sa vina in sprijinul descoperirii si exersarii aptitudinilor, talentelor, intereselor si sa incurajeze curiozitatea pentru cunostinte si experiente noi.

Activitatile extracurriculare au in vedere deschiderea gustului pentru cultura inca de la varste fragede, prin vizitarea de muzee, vizionari de spectacole de teatru, opereta, precum si socializare si petrecerea timpului liber in mod constructiv, pozitiv, prin excursii, plimbari, activitati cu caracter ecologic, spectacole de Circ etc.

Ziua de nastere a fiecarui copil este sarbatorita, mai ales avand in vedere ca de multe ori acesti copii nu sunt sarbatoriti in nici un fel in familie, din cauza lipsei posibilitatilor materiale.

Copiii beneficiaza de un mic dejun bogat in substante nutritive si vitamine (alcatuit din alimente proaspete: mezeluri, branzeturi, lactate, cereale, fructe s.a.).

In masura in care avem resurse disponibile, unele dintre familiile acestor copii sunt sustinute, in special cu alimente, haine, incaltaminte, dar si cu rezolvarea altor probleme (acte de identitate, actiuni in instanta, solicitari catre institutiile statului, inscrierea la un medic de familie, consultatii sau tratamente medicale).

Afla de aici cum te poti implica si tu!


Galerie foto


Activitati gradinita


Club Miruna